Torp, vad är det?

Här är försök till förklaringar på temat torp. Jag beskriver i i tur och ordning: torp, stattorp, statare.

Torp

Torp har funnits helt tillbaka till 1600-talet. Torparna blev en resurs för både adel och bönder till odla upp mark i utkanterna av deras egendomar. Det finns en mängd variationer på torp: herrgårdstorp, säteritorp, frälsetorp, soldattorp, båtsmanstorp, osv. Gemensamt för dem alla är att de bodde i sitt torp och hade ett stycke mark, där de odlade grödor som gav dem mat eller kunde sälja för att få kontanter. Marken var inte deras egen. Den tillhörde en gård eller en herrgård. För att få använda marken, måste torparen göra dagsverken hos den som ägde den. Dagsverket blev torparens betalning till jordägaren. Ett dagsverke kunde t.ex. vara att hjälpa bonden med höbärgningen eller hugga träd. Även torparhustrun och barnen kunde göra dagsverken. Bärplockning är ett exempel. Allt detta blev reglerat i ett torparkontrakt där det också blev bestämt hur länge torparen kunde ”hyra” torpet.

Ett ”vanligt” torp var en enkelstuga. En enkelstuga var bestod av ett större rum (stugan) och en kammare (sovrum) och kanske en liten gång (entré). I dag förknippar vi torpen som små röda hus med vita knutar. Detta är troligen ett senare fenomen. I mitten på 1800-talet kostade man inte på torpen färg, utan de stod oftast omålade och virket blev med tiden ganska grått och väderbitet.

Statorp

Stattorparna var en ny grupp under 1800-talet. Likt torparna bodde de på ett torp och fick använda lite mark runt torpet till att odla på. Om man generaliserer kan man säga att stattorparen fick kost och logi av t.ex. herrgården, medan torparen fick stå för det helt själv. Torparen ”arrenderade” sitt torp och betalade med dagsverken.

Stataren

En statare var anställd ett år i taget på en herrgård. Statarnas lön betalades i stat, dvs mat och husrum samt en liten summa kontanter. De var oftast jordlösa och bodde i direkt anslutning till godset. På så vis fick godsägaren mycket större kontroll över stataren än över både stattorparna och torparna.

Litteratur: Ansnes, Kari: ”Tio torp i Salem” ( 1985).

One thought on “Torp, vad är det?

  1. Hur länge hade torparen rätt att bo kvar? Så länge han ”levererade”? Tog barn efter rätten?

    Jag äger en ”torpstuga”, men det är ingen torpstuga, den var ägd från början. Ägaren var skomakare och jobbade i fabriken 3 km därifrån. Marken köptes av godset. Byggdes. Men aldrig torp med dagsverken.
    Startade 1855, det var strax efter efter skråväsendets avskaffande, då tog det fart, ägaren var färgare och körde igång, de gamla skråhantverkarna fick konkurrens. Det var väl nya vindar från Europa, Bernadotte m fl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s