Skyttorp – byggnaderna

Torpet

I mitten av 1930-talet reste Sigurd Erixon runt i Salem och dokumenterade den äldre bebyggelsen. Skyttorp stod också på besökslistan. När Erixon och hans studenter närmade sig Skyttorp möttes de av en liten rödmålad stuga med vita fönsterkarmar. Stugan var inte längre ett torp och det bodde inte heller någon torpare där. Skyttorp användes bara till bostad. Torpets åkrar och ängar låg i träda. Från att ha varit ett gammalt Säbytorp ägdes huset nu av Norsborgs vattenledningsverk i Botkyrka.

Skyttorp, 1936. Är detta verkligen Skyttorp? AK-vägen skulle gå mellan stugan och jordkällaren. Fotograf: okänd. Sigurd Erixons arkiv, Sthlms forskningen, Nord. Mus.

Efter renoveringen under 1900-talet hade Skyttorp trots allt fått behålla sin gamla planlösning. Stugan var fortfarande en så kallad enkelstuga. En enkelstuga bestod av ett stort rum och ett mindre rum + en hall (förstuga). När Erixons studenter öppnade ytterdörren och klev in, kom de först in i en förstuga. Där fanns en stege som ledde upp på vinden. Det fanns också två dörrar. Dörren till höger ledde rätt in till det största rummet; «stugan». Den andra dörren ledde in till det lilla rummet; «kammaren». På den tiden då det fortfarande bodde torpare i Skyttorp användes stugan (det stora rummet) till kök och allrum. Där lagades maten man åt, där bakades brödet i den stora bakugnen och där ägnade man tiden till diverse hantverkssysslor. Var familjen stor bäddade man upp några extra sängplatser vid dagens slut, allra helst nära den öppna spisen. I Skyttorp fanns det en stor, öppen spis med bakugn. Den var murad alldeles uppe i ett hörn i «stugan» och med en skorsten som gick genom vinden och ut.

I «kammaren» sov man. Det var torpets lilla sovrum, kanske mest tänkt till torparparet och några av deras barn. I kammaren stod en gammal kakelugn som värmde upp rummet. Kakelugnen stod vägg i vägg med bakugnen inne i stugan. Bägge utnyttjade samma skorstenen.

Uthus

1936 var det inte så många uthus kvar vid Skyttorp. På en gammal bild kan man ana en matkällare, precis bakom huset. Det är bara taket som sticker upp och resten är nedgrävt i marken. Man kan väl säga att det motsvarar dagens kylskåp, innan elektriciteten kom till Salem. Det lär också ha funnits hönsgård. Ännu längre tillbaka, när torparna bodde där, fanns det helt säkert både lada, fähus och dass!

För att komma till torpet fanns en mängde större och mindre stigar. Under 1930-talet byggdes AK-väg som ska ha gått bakom boningshuset. Kan det stämma? En AK-väg är för övrigt en väg som blev byggd av arbetslösa. AK står för Arbetsmarknadskommisionen . Den fungerade som en slags arbetsförmedling och gav arbetslösa möjlighet till sysselsättning. Vägen som nu gick förbi Skyttorp var lite större än de stigar som fanns runt om huset och kunde användas av bilar.

Källor
S. Erixons arkiv; Stockholmsforskningen (Nordiska museets arkiv)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s