Skrikhalsen

Inte långt från Salems kyrka låg ska det ha legat ett hus som hette Skrikhalsen. Underligt namn kan man tycka. Vem bodde där? Var låg det? Kan vi se det i dag?

Många, många entusiaster har letat efter Skrikhalsens husgrund, men ingen har hittat några spår efter den. Ofta brukar man ju hitta sten från en husgrund eller tegel efter en skorsten, men Skrikhalsen är fortfarande ett mysterium. Spåren slutar nämligen redan på 1700-talet.

Ändå vet vi ungefär var vi ska leta. På en karta från 1728 (Geometrisk avmätning över Säby) har tecknaren ritat ut ett hus: Spögubbens stuga. Spännande! Kan det vara samma ställe som Skrikhalsen? Skrikhals och Spögubbe, är inte det ungefär samma genre? Jag satsar på det.

Kartan beskriver de åkrar och ängar som hörde till Säby. Alla har dem fått egna namn. Eller vad sägs om Stickhagen, Kalfhagen och Kullfar beteshage? Och där! Där ligger plötsligen ett litet, litet hus på utkanten av en hage. Det är Spögubbens stuga.

Jämför man dagens kartor med kartan från 1728 borde Spögubbens stuga ligga ungefär här på dagens karta. Det blir lite extra spännande när man ser att stugan ligger precis i kanten på Skrikhalshagen (eller Scrikhälshagen som det står på kartan!) Bra sammanträffande som styrker min teori om att Skrikhalsen och Spögubbens stuga kanske är en och samma plats.

Spögubbens stuga låg alltså i utkanten av en hage och oduglig skogsmark. Det är ett typiskt läge för en stuga där det bodde fattigt folk fick hitta andra försörjningsmöjligheter än jordbruk.

Vi vet väldigt lite om de som bodde i Skrikhalsen. När pesten svepte över Salem 1710 skrev prästerna ner hur många som dog i socknen. De fick det till 155 invånare. I Skrikhalsen dog fyra personer: hustrun, 2 barn och en fattigkvinna. Fruktansvärt! Nästan en hel familj. När vi via arkivmaterial (husförhörslängder) besöker stugan igen 1718 bor det inte så många där: Arved Persson med sin hustru Carin och deras två barn Jonas och Catharina. Kanske hade Arved gift om sig med en ny kvinna och skaffat ”nya” barn? Eller är det en helt ny familj som flyttat in? 1730 bor bara Arved och Carin där tillsammans med inhyses kvinnan Ålandz-Annika.

Det bästa fyndet i kyrkomaterialet är att läsa vad Arved Persson hade för yrke. Han var nämligen ”kyrkoväckare” eller ”kyrkovaktare”! Vad gjorde en sådan?  Jo, en kyrkovaktare/väckare  gick runt under predikan i kyrkan och väckte trötta församlingsbor. Han kunde ha en lång stav som han puttade på folk med eller ”spöade” upp dem lite lätt med. Därav också ett mer skämtsamt uttryck på en kyrkoväckare: spögubbe! Inte så konstigt att det vid Skrikhalshagen, fanns ett litet hus som kallades Spögubbens stuga där Kyrkoväckaren/Spögubben bodde.

I området där stugan ska ha stått finns det registrerade fornminnen. Det visar sig vara gravfält från sten-, järn- och bronsålder. Inget av dem berättar om att det skulle ha legat ett hus här. Om du vill har mer information om just dessa fornminnen kan du följa länken direkt till Riksantikvarieämbetets Fornsök.

Källor:
Geometrisk avmätning över Säby 1728, Lantmäteristyrelsens arkiv
Salemsboken, Magnus Collmar (1973)
Salems socken, husförhörslängder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.