Nedre Söderby – uthusen

En gård levde på det den kunde odla och föda upp, ett s.k. självhushållande. För att husera djur och förvara avkastningen från odlingar, måste gården ha uthus av olika slag. När vi tittar upp på Nedre Söderbys gårdstomt idag, ser vi en loftbod och en drängstuga. Några andra uthus är inte bevarade. Min gissning är dock att ladugården och andra fähus (och utedass!) låg där parkeringen ligger idag.

Ingången till drängstugan. Foto: Kari Ansnes, 2010

Loftboden och drängstugan står tätt, tätt samman och är i princip ihopbyggda. I drängstugan skulle givetvis tjänstefolket bo. Det krävdes en del drängar och pigor för att hålla en gård av Nedre Söderbys storlek i gång. Det var mycket arbete ute på åker och äng. På själva gården skulle djuren passas och hushållssysslor skötas. När man öppnar dörren in till drängstugan, kommer vi först in i en långsmal farstu. Från farstun leder en dörr in till själva stugan. Drängstugan liknar ett torp i fasongen. Eftersom drängstugan var en bostad, finns en spis i nedervåningen. Om man läser i kyrkoböckerna upptäcker man Nedre Söderby i genomsnitt har haft ca 2-3 drängar varje år och var skulle de bo om inte i drängstugan?

Beslag från 1700-talet på dörr in till loftboden. Foto: Kari Ansnes, 2010

Loftboden har två våningar och har antagligen samma ålder somdrängstugan, dvs 1700-tal. Det är beslagen på dörrarna som är beviset för det. Ett något tveksamt bevis, eftersom man ofta återanvände smide av den här typen. Loftboden användes till att förvara gårdens saker. Eftersom det inte fanns någon eldstad i den delen av byggnade, blev det för kallt att ha den som bostad. Utom på sommaren. Man tror nämligen att det stora rummet på sommaren användes som ett stort sommarrum.

Litteratur: Erixon, S:Den äldre folkliga bebyggelse i Stockholmstrakten 1941.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s