Människorna på Nedre Söderby gård

Foto: Kari Ansnes, 2010

Tänk om väggarna på gården kunde tala och berätta för oss vilka som har bott där och beskriva deras liv och vedermödor! Nu fungerar det tyvärr inte så. Vi måste hitta en annan lösning för att bringa klarhet i saken. Jag väljer att gå till kyrkoböckerna för Salem socken. Husförhörslängderna har säkert svaret.

Henric Pollack och Sara

Vi hoppar in i längden för 1785. Vem bor i Nedre Söderby då? Det visar sig att just det året flyttar det in en man med fru och barn. Mannen heter något så underligt som Henric Pollack. I en tid där nästan alla bönder hade ”efternamn”som Persson, Svensson och Eriksson så blir Pollack ett färgstarkt och annorlunda namn. Gissa var han var född? Just det:  i Polen.

Han var 65 år när han kom till Salem och Nedre Söderby. Det finns inga spår var han närmast kommer ifrån. Det står bara att han var född i Polen ca 1720. Pollacks fru hette Sara och var tio år yngre än sin man. Med sig hade de sonen Lars, en yngling på 20 år. Med tanke på att paret var ganska gamla när de fick Lars, är det inte otänkbart att de hade några äldre barn. De barnen ser vi inga spår av i husförhörslängden. (Se den här skissen om ni vill få mer perspektiv på personhistorien Nedre Söderby – personer)

Efter ca 15 år på gården, dog Sara i lunginflammation. Utan en hustru vid sin sida valde Polack att ”pensionera” sig. Han var ju ändå över 80 år, så det var på tiden. Att han väntat så länge ändå, berodde nog på sonen Lars. Lars gifte väntade och väntade med att gifta sig. En gård måste ju ha en husmor! Vid 35-års ålder var Lars fortfarande hemmapojke och ungkarl på gården. När gamle Pollack inte orkade längre, måste Lars ta över. En bonde söker fru!

Lars Henricson och Brita Stina

Lars hittade en lämplig kvinna: den tio år yngre Brita Stina. De gifte sig och fick raskt tre barn: Sara Greta, Carl och lille Lars. Men Lars fick inte njuta livet länge som man och bonde. Han dog bara 46 år gammal i ”håll och styng”, dvs lunginflammation. Året innan hade hans far gått bort i ålderdom. Så trist. Lars minste son var ju bara några år gammal. Brita Stina var plötsligt en 35 år ung änka med en gård. Vad skulle hon göra? Flytta? Hon bestämde sig för att den bästa lösningen var att gifta om sig. Hon letar upp en tio år yngre man från Bornöhalvön.

Brita Stina och Carl Peter Andersson

Carl Peter Andersson var äldste sonen på gården Edeby i Salem. Det hade varit naturligt att han tog över Edeby, men istället gifte han sig med Brita Stina och flyttade till Nedre Söderby. Han var 30 år och hon 40. Trots Brita Stinas något höga ålder, fick de två döttrar. Tiden gick och paret fick ett långt liv tillsammans. Paret bodde dock inte ensamma på gården. Där bodde även Brita Stinas son från första giftet: Carl Larsson. Han var sonson till Henric Pollack och gick och väntade på att han skulle få ta över Nedre Söderby men det drog ut på tiden…

Carl Larsson och Maria Charlotta Österberg

Medan Carl gick och väntade på att få överta Nedre Söderby, gifte han sig med en piga på gården; Maria Charlotta Österberg. Att bo som dräng och piga hos föräldrarna, verkade inte ha varit det önskade mest av allt. Efter ett år som gifta skaffade de sig ett eget boende. 1830 flyttade de ut till Männö torp, som låg på  Männön i Salem, och blev torpare.

Kanske var det det som skulle till. Bara några år efteråt (1835), bestämde sig Carls mor och styvfar äntligen för att dra sig tillbaka. Torparparet Carl och Maria Charlotta packade ihop sina saker på torpet och vände tillbaka till Nedre Söderby. Nu kunde Carl titulera sig som brukare och bonde på gården. Men säg den lycka som varar för evigt. Bara 35 år gammal dör Carl Larsson i lungsot. Kvar sitter hans änka med två små barn i tioårsåldern. Hennes svärföräldrar Brita Stina och Carl Peter, hade bara några år tidigare vandrat vidare. Maria Charlotta måste finna en utväg. Hon gjorde som sin svärmor gjort: hon letar upp en ny man.

Maria Charlotta och Carl Gustav Gustavsson

Drängstugan där Carl Gustav bodde. Foto: Kari Ansnes, 2010

Maria Charlotta ser sig om på gården. Hon kikar in i drängstugan! Och se där! Där bor och arbetar den sju år yngre drängen Carl Gustav. De gifter sig 1845 och Maria Charlotta kan pusta ut. Eller?

Att Carl Gustav var yngre än sin fru hjälpte inte ett dugg. Redan 1855 dog han i lungsot (TBC), endast 41 år gammal. Maria Charlotta blev änka för andra gången. Skulle hon gifta sig igen?

Maria Charlotta

48 år gammal (år 1855) verkar hon ha fått nog av män som dör. Hon axlade själv manteln och blev brukare på gården. Givetvis hade hon tjänstefolk, både pigor och drängar, som hjälpte sig. Dessutom hade hon ju sonen från det första giftet boende hos sig. Man kan ju undra varför han inte tog över så småningom. Han var gift med en av pigorna på gården. Sonen och sonhustrun bodde länge på Nedre Söderby. 1873 flyttade till Norrtorp i Salem och på gården satt Maria Charlotta kvar. Där levde hon helt till sin död 1884. Då var hon 77 år gammal och hade överlevt sina bägge män Carl och Carl Gustav.