Nedre Söderby gård

Nedre Söderby. Foto: Kari Ansnes

Nedre Söderby är en av de bättre bevarade gårdarna i Salem. Gården (för det är faktiskt en gård, och inte ett torp som det många gånger felaktigt kallas) har fortfarande sin drängstuga på plats. På så sätt kan man fortfarande uppleva att man kommer upp på ett gårdstun som har sina anor helt tillbaka till 1700-talet. Gården är en del av en gammal by som bestod av två gårdar: Nedre Söderby och Övre Söderby. Det kan vara svårt att tänka sig gårdarna som samma by idag. De ligger ju så långt ifrån varandra! Så har det inte alltid varit. Byn genomgick troligen ett skifte, där gårdarna flyttades till de platser de ligger på nu. Se på kartan var den gamla byn Söderby låg. Jag är osäker på exakt när byn blev utskiftad, men det är det kanske någon annan som vet?

Vill du veta mer om Nedre Söderby? Läs om parstugan, uthusen, familjerna på gården, anekdoter, m.m under flikarna här på bloggen.

Flera bilder kan du se på mina flickr.com sidor.

4 thoughts on “Nedre Söderby gård

 1. Hej Kari

  Vad roligt att du vill dela med dig om Salem och Nedre Söderby på det här sättet.
  http://www.botkyrka-salem-hemslojd.nu/ är ju adressen till Hemslöjdföreningen som nu härjar i stugan.

  Har du något emot att vi på nåt sätt skriver en länk till denna sida på vår webplats? Och självklart får du peta in vår adress på nåt lämpligt ställe om du vill.

  Själv är jag lite nyfiken på om du har information om granngården på andra sidan motorvägen (Söderbykrog tror jag det står på Hembygsdföreningens karta) och/eller om du vet något om hur och när uthusen flyttades när motorvägen byggdes.

  Hälsningar
  Olle Laurell

  • Hejsan Olle! Vad roligt att du har hittat till min blogg! Självklart får ni länka till min blogg, lika självklart som jag ska länka till er. Alla som bidrar till Salempatriotisk verksamhet borde göra så .-)

   Söderby krog vet jag i skrivande stund ganska lite om, ja nästan ingenting alls. Men jag ska gräva runt lite i mina papper och se om jag hittar några anteckningar. Om du går till Salems hembygdsförenings hemsida, så står ingenting om krogen. Den finns ju på kartan som är på föreningens hemsida. Eventuellt hette krogen även Söderbylund. I så fall blev det rivet på 1940-talet. Själva tomtplatsen försvann visst under 1960-talet. Men som sagt: det här ska jag undersöka vidare!

 2. Söderby krog bytte namn någonstans runt 1871-1875. Min Farfars farfar Axel Vilhelm Ringblom bodde i Söderby krog då det bytte namn till Söderbylund. Han var skomakare. Eller skoarbetare som det står i husförhörslängderna.

  • Så kul! En ättling till skomakaren i Söderbylund och med samma efternamn. Jag tror det huset revs för ganska länge sedan och att det låg på andra sidan motorvägen. Det var ju en krog så det var ju i och för sig naturligt att det låg nära den gamla landsvägen så folk kunde stoppa och vila både sig själv och hästarna. Tror jag måste kolla upp Söderby lund och krog lite bättre. Spännande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.