Fridkullas byggnader

Vad jag vet finns det inte några fotografier från hur det såg ut i Fridkulla. Vi får helt enkelt vända oss till intervjun med fru Karlsson. Hon berättar ingående hur ”stattorpet” såg ut.

”Det var en liten stuga hemma med två små rum. Utvändigt låg timret bart, och så var det utknutar i hörnen. Timret låg bart inne i rummen också. Det var diktat med murbruk mellan stockarna”.

Att inte låta brädfordra väggar utvändigt och invändigt, hade sina skäl. Enligt fru Karlsson var det lätt att få tag i timmer. Det var bara att gå ut och hugga ner träd. Att göra brädor, däremot, krävde mer arbete. Med stattorparens stora arbetsbörda, förblev husen i regel timrade.

Fridkulla saknade både förstukvist och trappa. Det var bara att kliva in direkt i stugan.

Fridkulla inomhus

Fru Karlsson ger en god bild av Fridkullas interiör, som också speglar livet som levdes där 1860-70-tal. Huset hade två rum: stugan och kammaren. Rummen var ungefär lika stora. Kammaren hade byggts till senare, så egentligen måste Fridkulla varit en enkelstuga från början.

Spisarna hade en central roll i det lilla huset. Därifrån kom värmen och där skulle maten lagas och brödet bakas. I stugan var en stor öppen spis med bakugn. Ytterligare en spis fanns i kammaren. Den var mindre och hade en murad kupa.

Trots att spisen i stugan var den största berättar fru Karlsson: ”Själva stugan var så kall, att vi inte kunde bo där på vintern utan då fick kammaren bli både sov- och matrum”. Det kanske inte var så konstigt att det blev kallt. Golvet bestod av breda tiljor, men de låg direkt på jorden med endasat bjälkarna som underlag. Tänk vilket golvdrag det måste har varit!

Fru Karlsson minns att husets fönster var små, endast fyra rutor i varje fönster. I stugan var glaset i rutorna äldst och var gröna till färgen. Man hade inte några innerfönster. Däremot hade kammarfönstrena träluckor för att hålla ute den värsta kylan. Trots detta blev det is på fönstren då kylan kom.

Källa:
Nordiska museets arkiv: Sigurd Erixons arkiv, Intervju, 1939 av Maja Ericson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s