Fridkulla

Fridkulla var ett torp som hörde till Skårby gård, även om det inte låg särskilt nära herrgården. Däremot ligger torpplatsen i närheten av skjutbanan.

När man söker sig från gamla ”Rönningevägen” (grusväg) in i skogen, går man först över en liten och åldrad stenbro. Inne i skogen, inte så långt efter bron, ser man en liten glänta. Där låg Fridkulla. Man kan faktiskt fortfarande se rester efter husgrunderna. Se på kartan var Fridkulla låg.

Ingen vet exakt när torpet byggdes. Det är sällan man kan datera torp eftersom det inte var nödvändigt med byggnadlov och annat på den tiden. Första gången torpet är nämnt i en husförhörslängd är åren 1831-1835. Då vet vi bestämt att det bodde folk där. Man menar att byggnaden revs ca 1900.

Vid Nordiska museet arbetade professor Sigurd Erixon. Honom har jag nämnt på en annan plats här på bloggen. När jag gick igenom arkivmaterialet efter honom, hittade jag bl.a. uppgifter om Fridkulla. Jag hade dessutom extra tur! I en trälåda låg en renskriven intervju med en kvinna som en gång bott i torpet. Hennes berättelser hjälper oss att se direkt in i torpet Fridkulla, trots att det revs för mer än 100 år sedan!

Läs mer om människorna och byggnaderna på Fridkulla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s