Tvåan och Trean på kartan

Både Tvåan och Trean hade en ”levnadstid” på ca 20 år. Det är ganska kort tid om man jämför med många andra torp i Salem, som var från 1600- och 1700-talet. Både Tvåan och Trean försvinner ur kyrkoböckerna ganska fort. Redan 1900 står de tomma. Men även om det inte finns folk folkbokförda i kyrkoböckerna, så behöver de inte ha varit helt tomma. Fågelsta säteri, som ägde torpen och marken runt dem, hade väldigt många anställda. Pigor, drängar, statfolk och andra arbetarkategorier jobbade åt säteriet. Om de blev tillräckligt många fanns alltid en möjlighet att arbetarna kunde bo i övergivna hus som låg på säteriets ägor.

Att husen faktiskt stod kvar, det tyder en karta från 1902 på. Runt sekelskiftet 1900 bestämde Stockholms stad att man skulle göra en ny uppmätning av stadens egendomar i Salem, Botkyrka och på Ekerö. Stockholm stad hade köpt upp mark runt Bornsjön och man behövde använda Bornsjön som vattentäkt.

1902 hade turen kommit till Fågelsta säteri. Lantmätare Nils Åhlin skulle mäta upp allt som Fågelsta ägde och där ingick också all mark som tidigare hade hört till de gamla Säbygårdarna. Vid det här laget verkar inte gårdarna finnas längre och marken hade köpts upp av den som ägde Fågelsta.

Den så kallade arealuppäningskartan är spännande. Här finns flera torp markerade med sina byggnader. Många åkrar och ängar har namn som; Ettans gärde, Tvåan och Treans gärde, Treans linda, osv.

Det fina med den här kartan är att den visar exakt var både Tvåan och Trean låg. På gamla kartor illustrerades boningshus som små gula fyrkanter med ett kryss i. Uthusen var också fyrkantiga, men endast med ett streck igenom.

Tvåan_trean_utsnitt

Karta från 1902 som visar Tvåan (t.v.) och Trean (t.h.)

Se på den gamla kartan. Både Tvåan och Trean hade var sitt boningshus och var sitt uthus. Mellan det som idag är Fredriksbergsvägen och tunneln som går under Säbyvägen, låg Tvåan. Trean låg precis nedanför det som idag är Ishallen.

Än idag kan man se rester efter Trean. Inte efter själva byggnaderna kanske, men äppelträden står kvar. De har säkert blivit fler och mer förvildade än de en gång var. Kanske användes äppelträden som klätterträd av Johannissons alla äkta och oäkta barn? Givetvis fick de inte klättra i träden, men det var ju så spännande. Och ännu mer spännande blev det ju när torparen Johannisson själv sprang ut på torpets trapp och hyttade med näven åt ungarna. Då sprang de säkert fort, fort upp på kullen bakom torpet och gömde sig bakom de stora, tunga stenarna. Eller var det kanske torparhustrun Anna Maria som tittade ut genom det lilla torpfönstrert och rusade ut när hon såg att hela trädet var fullt med klättrande ungar? Hon som skulle använda äpplena som föda så att fick i hela familjen C-vitaminerna de så väl behövde. Och dessutom visste ju alla att ”ett äpple om dagen, håller doktorn borta från magen”. Någon doktor hade man inte råd med på torpet.

Syns det några rester av torpet Tvåan idag? Finns det några äppelträd, tegelstenar eller något annat som vittnar om att det har legat ett torp där? Jag har inte haft möjlighet att se på det nu, men minns vagt att det är lite av den typen tecken där. Inte så konstigt. Man har grävt ut och byggt många hus och vägar runt den gamla torpplatsen. Det har hänt mycket där sedan de två änkorna Lindström och Frank bodde där med sina barn.

Ta en promenad från Skyttorp till Tvåan och Trean

Jämför kartorna från 1902 med flygbilder från dagens Salem. Se på vägnätet. Börja att gå från Skyttorp uppe högra hörnet och gå mot Trean. Vägen idag går nästan på samma sätt som den gjorde 1902. Forsätter man från Trean och ner till Tvåan ska det inte mycket fantasi till för att se att sträckan nästan är densamma där med. Så trots att det skövlades och byggdes under 1960-talet, så ligger faktiskt de gamla vägarna under de nya gångvägarna. Är inte det ganska häftigt!

Tvåan_trean_skyttorp_utsnitttvåan_trean_skyttorp_flygfoto

6 thoughts on “Tvåan och Trean på kartan

 1. Hej Kari!
  När våren kommer ska jag spana efter äppelblom och tänka på torparungarna på Tvåan och Trean. Men ETTAN är det OXHAGEN nära Rothugget där hembygdsföreningen fagade torpplatsen i många år?

   • Hej Kari!
    Fint, nu har det klarnat efter att ha läst din utredning om Prästboda och Ettan. Nästa undran: Var låg Källtorp?
    Hälsningar
    Agneta

   • Hej Agneta! Ursäkta att jag inte har svarat förrän nu. Slött! Jo, Källtorp låg på Männö. Tvärs igenom Männö går gränsen mellan Salem och Botkyrka. Källtorp låg ganska nära den sockengränsen. Följ länken så ser du ungefär var Källtorp låg. O jag minns rätt kan man fortfarande se torpplatsen och det syns ju nästan på flygfotot också. http://kartor.eniro.se/m/vu68l

    Hälsar Kari

 2. Tack Kari! Tänk vad torparna fick flytta med sina tillhörigheter. Men Källtorp var säkert vackert beläget men ack så långt att gå till stora landsvägen. I hembygdsföreningen ska livet på Ersboda år 1873 speglas i vår av kulturpedagogerna Helena och Camilla. De håller på och skriver just nu för att kunna göra en kulturhistorisk vandring på plats. se hemsidan.
  Soliga hälsningar
  Agneta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.