Båtsmanstorpen

Båtsmännen ingick i en äldre försvarsorganisation, där ett visst antal hemman utgjorde en rote, med skyldighet att svara för en soldat, ryttare eller båtsman. Salems socken fick på sin lott att hålla tre båtsmän för sjöförsvaret.

Båtsmännen hade enligt reglementet rätt till vissa naturaförmåner, förutom fri bostad och en kontant summa pengar. Båtsmanstorpen skulle ha kammare, kök och förstuga. Dessutom skulle fähus och foderlada finnas.

Båtsmännen tillhörde flottan. Båtsmännen i Salem skulle bege sig till örlogsstationen i Stockholm där de kunde arbeta på örlogsvarvet arbetsuppgifter. Vid övningsseglatser utfördes sk ”släparbete”. Det innebar betjäning av kanonererna, rodertjänst samt ”till väders” bland master och segel.  När båtsmannens inte var hemma i socknen skulle rotebönderna stödja soldathustrun och barnen med arbetet på soldattorpet. Ibland fanns det kontrakt som reglerade det hela, men oftast skedde avtalen muntligt och båtsmannen med familj fick lita till roteböndernas goda vilja.

Båtsmännen hade var sin egen uniform. Uniformen utgjordes av byxa, tröja och kavaj. För att få en uniform som passade exakt, blev båtsmännen mätta både på längden och bredden. I Krigsarkivet kan man hitta många intressanta detaljer, bara man vet vilket kompani båtsmannen tillhörde.

Läs mer om Tegellöt nr 99.

Litteratur

Ericson, Lars; Svenska knektar (Lund, 1995)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s