Sigurd Erixon – resultaten

På 1930-talet gick ett larm genom Sverige: Sveriges allmogebebyggelse höll på att försvinna! I Stockholm åtog sig professor Sigurd Erixon att dokumentera det som fanns kvar av allmogebebyggelse. Som anställd vid allmogeavdelningen vid Nordiska museet, hade han i årtionden farit runt med sina medhjälpare och dokumenterat orter i såväl Dalarna som Östergötland. Dokumentationerna kallas byundersökningar och finns idag bevarade i Nordiska museets arkiv. Undersökningarna består av fotografier och uppmätningar av byggnader, men det är sällan några utfyllande rapporter i materialet.

Erixon höll i den sk Stockholmsundersökningen. Han och hans mannar åkte runt i socknarna runt Stockholm. Brännkyrka, Botkyrka och Salem var några av de socknar som fick besök och dokumenterades. Reslutatet av hans arbete i Stockholmsområdet blev unika fotografier och uppmätningar av byggnader som är  rivna idag. Fotografierna och uppmätningarna är publicerade i Sigurd Erixons ”Den äldre folkliga bebyggelsen i Stockholmstrakten” (1941). I boken finns många av Salems äldre byggnader omnämnda såväl i text som i bild. Boken är en guldgruva för den som är intresserad av Salem historia. Den finns på biblioteket. Läs den!

2 thoughts on “Sigurd Erixon – resultaten

  1. Hej Kari.
    Vet du om Sigurds underlag finns någonstans. Jag tänkte att när man skriver en så rik bok blir det material över som då inte platsade men som idag kan vara av ovärderligt intresse.
    Hälsningar
    Stig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.