Söderby sjukhus begravningsplats

söderbyportaltoppSöderby sjukhus började byggas 1907. 1910 var det färdigbyggt. Stockholm stad behövde ett sanatorium. Ett sanatorium var en vårdinrättning som skulle behandla lungsjuka som insjuknat i turberkulos (TBC). Under 1800-talet startade en nationell kamp mot TBC. Kampen resulterade i att flera sanatorier byggdes runt om i landet. Sanatorierna blev ofta placerade i områden med mycket skog och frisk luft. Eftersom Stockholm stad ägde mycket mark i Salem, bestämde man sig för att området runt Söderby var ett utmärkt läge att bygga ett sanatorium. Skog och frisk luft var det gott om.

Tuberkulos var, och är fortfarande, en sjukdom som i värsta fall kan leda till döden. Döden kom också till Söderby och det var man beredd på. Om det värsta skedde hade sjukhuset både likhus och kapell. Och en begravningsplats.

Från början begravdes Söderbys patienter på Salems nya begravningsplats. Med tiden menade församlingen att det kunde man inte fortsätta med. Man hade inte kapacitet att begrava så många döda på kort tid. 1917 bestämde församlingen att man inte längre skulle begrava avlidna patienter från Söderby sjukhus. Sanatoriet måste själva ordna med en begravningsplats. Det gjorde man och 1919 stod Söderby sjukhus begravningsplats färdig.

Portal vid Söderby sjukhus begravningsplats Foto: Kari Ansnes, 2014

Portal vid Söderby sjukhus begravningsplats
Foto: Kari Ansnes, 2014

Begravningsplatsen placerades en liten bit nordväst utanför själva sjukhusområdet. Du hittar den på andra sidan det som idag heter Söderby gårds väg. För att komma in på Söderby begravningsplats får man öppna grinden och gå igenom en liten gul kyrkogårdsportal. Portalen ritades av arkitekten Harald Wadsjö, som hade jobbat med liknande projekt förut. Man tror att han till den här kyrkogårdsportalen hämtade inspiration från ett gravkor från 1700-talets mitt: gravkoret vid Ovikens gamla begravningsplats i Jämtland. Wadsjö ritade inte bara portalen. Han planerade hela begravningsplatsen. Han tyckte både om ljuset och terrängen. Och han tyckte om ”…inslaget av ung gran…”. Granar dominerar fortfarande området och skapar en upplevelse av att man är på en skogskyrkogård.

Mellan kapellet uppe på sjukhusområdet och begravningsplatsen nedanför, anlade man en processionsväg. Processionsvägen slutade vid portalen. Väl genom portalen, fördes begravningsföljet vidare in på en grusgång. I änden av grusgången tronade ett stort, vitt

Korset på begravningsplatsen. Foto: Kari Ansnes, 2014

Korset på begravnings- platsen.
Foto: Kari Ansnes, 2014

träkors och det gör det än idag.

Idag är det få synliga gravar på begravningsplatsen. De som begravdes här hade ingen naturlig anknytning till Salem, eftersom de var patienter på sjukhuset. Deras anhöriga bodde någon helt annanstans. Många gravställen försvann. Nu begravdes inte alla som dog på Söderby sjukhus på begravningsplatsen. Det var faktiskt ganska många som fick sin sista vila på kyrkogårdar i sina gamla hemtrakter.

Allt eftersom åren gick försvann fler och fler gravstenar och kors. Nu är det bara en handfull gravvårdar kvar som berättar om namn och ålder på de döda. Många dog unga. Ett stenkors berättar om en mycket ung man som är begravd under korset. Den unge mannen hette

Gravkors. Viking Stjernfelt, född 25.5.1911 - död 12.7.1920 Foto: Kari Ansnes, 2014

Gravkors. Viking Stjernfelt, född 25.5.1911 – död 12.7.1920
Foto: Kari Ansnes, 2014

Viking Sixten Nogi Stjernfelt. Han var bara 18 år när han avled i TBC. I dödböckerna för Söderby sjukhus visar det sig att han hade varit springpojke och kom från Bromma. Han hade legat på sjukhuset i två år. Det betyder att han redan som 16-åring blivit inlagd på sanatoriet. Tydligen hade inte behandling hjälpt honom. Den 12 juli 1929 somnade han in. På korset står det ”Lilla rara Viking Stjernfelt”. På korsets baksida står ”Lilla rutan”. Undrar om den

Baksida av kors. Foto: Kari Ansnes, 2014

Baksida av kors.
Foto: Kari Ansnes, 2014

texten ska vara där? Eller har man bara vänt på ett gammalt kors och skrivit något nytt på framsidan?

Viking var inte den enda som dog den 12 juli 1929. Samma dag avled även ölutköraren Gösta Lennart Hjalmar Filipson och kokerskan Tyra Eugenia Thyberg. Bägge blev begravda inne i Stockholm. Alla dog inte i TBC och det finns många som har skrivit om sin vistelse på Söderby eller andra sanatorier.

Söderby begravningsplats lever en törnrosasömn. Den är ett slumrande minne över den TBC som drabbade så många och som skördade många männiksoliv. Sjukdomen är på väg tillbaka, men jag hoppas att vi aldrig behöver använda Söderby begravningsplats igen. Låt den sova lite till…

 

 

 

 

Källor:

Stockholms länsmuseum, Söderby [läst 2015-01-25]

Stockholms stadsarkiv. Salems kyrkoarkiv: Dödböcker, F II/2 (1922-1944)

Sundström, Lisa (2004): Söderby begravningsplats. Rapport 2004:16, Stockholm länsmuseum

Wikipedia (sanatorium, tuberkulos, Harald Wadsjö – länkar direkt i texten) [lästa 2015-01-25]

15 thoughts on “Söderby sjukhus begravningsplats

 1. Den utomordentliga historiken över Söderby sjukhus begravningsplats intresserade mig mycket. Dels därför att jag på 1970-talet var arbetschef för vissa naturvårdsarbeten inom sjukhusområdet (inkl begravningsplatsen) och dels informationen om Harald Wadsjös engagemang där. Han var ju på sin tid en framstående kyrkogårdsarkitekt med uppdrag åt bl a Stockholms kyrkogårdsförvaltning, där jag själv tjänstgjorde 1984-2007.

  Angående texten på träkorsets baksida skulle jag bli mycket förvånad om beteckningen ”Lilla rutan” inte skulle avse ett visst, på ev gravkarta klart avgränsat gravområde, där gravsättningar gjordes under en viss tidsperiod eller av avlidna med viss anknytning geografiskt eller motsvarande.

  • Tack Börje! Detta var intressant. Att korset med ”lilla rutan” eventuellt kan betyda och knytas ihop med en gravkarta, det är spännande. Det kunde jag aldrig ha listat ut själv. Tack för din information, som är mycket värdefull för mig. Det borde ju finnas gravkartor eller speciella listor i något arkiv, så att man kan gå vidare. Det ska jag försöka ta reda på. Wadsjö hade jag aldrig hört talas om, men han visade sig ju vara en storhet på just det här området.

   För mig är det oerhört viktigt att få den här typen respons från en som har varit med och jobbat på exakt Söderby. Det uppskattar jag mer än du kan tro!

   Hälsningar Kari

 2. Min notering om ett träkors var ett materialmisstag. Stenkors ska det vara.

  Hälsningar
  Börje Olsson

 3. Hej! Kul att ni skriver om söderby sjukhus och är själv uppvuxen på söderby och har jobbat där.Själva bergravningsplatsen är lite speciell eftersom det var många som var unga som gick bort och blev begravda där och man kunde se fullt med triangelformade träkors som man gjorde uppe på snickeriverkstaden uppe på sjukhuset och det var Harald Wadesjös önskemål att gravarnas utsmyckning skulle hållas enkel och det önskemålet hölls.Antalet som jordfästes dom första tjugo åren varierade mellan 20-40/år för sedan falla eftersom behandlingsmetoderna förbättrades.I cirka trettio år var bergravningsplatsen aktuell och den sista begravningen ägde rum 1948.

  • Hej och tack för att du delar med dig av dina minnen! Intressant att triangelformade träkorsen tillverkades på sjukhusets snickeriverkstad. Undrar vilka som jobbade där… Om det var patienterna blir det nästan lite kusligt – att de tillverkade kors till ”sig själva”. Det är synd att den lilla kyrkogården ligger i dvala. Det inbjuder ju till vandalism och förstörelse. Gravplundring är ju ett väldigt grovt brott, tycker jag. Väldigt obehagligt. Men som du själv skriver så har det gått många år sedan sista begravningen och med så många unga döda finns det knappast några nära släktingar längre som är intresserade av att ta hand om gravplatsen. Vi får se hur det går.
   Hälsningar Kari

 4. Tyvärr hände något tråkigt 1987 när en av gravarna blev utsatt för gravplundring och det var jag och min fru som gjorde upptäckten och polisen hittade inte dom skyldiga.

 5. Hejsan!
  Jag försöker förgäves hitta historia kring gamla sköterskehemmet i söderby!
  En bekant till mig påstår att ett knivmord ägde rum någonstans i huset,på en sköterska,av en svartsjuk man..är intresserad för att kunna koppla saker som ”händer” där idag i en av lägenheterna,vore tacksam!

  • Hej Serena.Vet bara ett mord som skede men det var på långa raden och det var ett svartsjukedrama som min mor har berättat för mig.När jag var lite bodde jag och min mor uppe på sköterskehemmet och kommer ihåg dom ”knarrande” trapporna.

 6. Hej Serena! Låter spännande, men jag har faktiskt ingen aning! Det du kan göra är att gå igenom gamla tidningar eller fråga folk som bodde på eller i närheten av Söderby under den tid det hände. Jag hittade en länk till oförklarliga saker som har hänt runt sjukhuset. Du har kanske redan sett sidan, men jag tänkte att du kanske kunde ta kontakt med någon av de som berättar om stället på den sidan? Länken dit är: http://overnaturligt.ifokus.se/discussions/4d71712eb9cb46222d07d760-gammalt-sjukhus-och-manga-minnen-delar-med-mig

  Lycka till! Och om du hittar något så vill jag gärna veta mer!

  mvh Kari

 7. Jag var patient på Söderby sjukhus 1963 och 1965, fantastisk personal och underbara patienter, jag var 16 år när jag lades in där då de hittade en fläck på lungan när jag gjorde en skärmbildsundersökning. Om man inte låg på sjukhuset fick man betala sin medicin själv och det fanns inte möjlighet för mina föräldrar att ha råd med den så jag fick ligga inne 6 veckor innan provsvaret kom om jag hade tbc eller inte. jag hade inte tbc.
  . Jag var så ledsen och längtade hem hela tiden så jag varken åt eller sov, då beslutade doktor Bruce att jag skulle få permission (något som inte hade inträffat tidigare ) på söndagarna och åka hem men fick komma tillbaka på kvällen. Hela min familj var tvungen att gå på skärmbildning en gång per år för att kontrollera att jag inte smittat dem. 1965 blev jag inlagd för lunginflammation, träffade så många trevliga och roliga kompisar som också låg där så då ville jag inte åka hem. Tänker ofta på vilket underbart ställe att vårdas på, man önskar att det skulle fungera så även i dagens läge

  • Mitt inlägg hamnade lite fel 🙂 Såg inga konstiga saker när jag låg inne men kan tänka mig att det säkert har hänt oförklarliga saker så många tragiska människoöden som måste ha funnits på detta sjukhus
   Yvonne B

 8. Min pappa föddes i Rönninge 1916 och redan som 4 åring fick han en första släng av difteri. Enligt uppgift vårdades han då en månad på Tumba sjukstuga. Vet någon var den låg? Finns huset kvar? Pappa fick senare vid 10-11 års ålder difteri igen….och jag undrar var han vistades då. Kan de ha vårdat både TBC och difteripatienter på Söderby?

  • Hej Britt-Marie! Det ska faktiskt ha funnits en sjukstuga i Tumba, men jag vet inte helt var den låg. Det står lite om sjukstugan (eller Doktorsvillan som den kallas) här, och den verkar ju finns kvar! (http://www.bygdeband.se/plats/139113/sverige/stockholms-lan/botkyrka/botkyrka-forsamling/tumba-municipalsamhalle/doktorsvillan/) Om det är det jag tror, så ligger det på Doktorsvägen i Tumba och är ett gult hus. Du kan säkert ta kontakt med de Botkyrka hembygdsgille om du vill veta mer.

   Tumba bruk hade också en sjukstuga, men den var nog mest tänkt för de som hade anknytning till bruket. Men vem vet, de kanske även tog emot patienter från Salem?

   Om din pappa hade difteri är det inte så troligt att han vistades på Söderby sjukhus. Sjukhuset var ett sjukhus där det vårdades patienter med TBC. Jag tror inte att de hade andra patienter där. Både difteri och TBC var smittsamma sjukdommar och jag skulle inte tro att man blandade ihop de två patientgrupperna. Men det här vet jag egentligen ingenting om, så jag bara gissar.

   Hoppas du hittar mer information om sjukstugan! Hälsningar Kari Ansnes

 9. Min farmor som växte upp som statarbarn under Söderby gård berättade att hon och hennes syskon plockade blommor på våren (violer och vitsippor) och sålde till patienterna på Sanatoriumet.

  • Jessica, vilken fin liten historia! Jag kan riktigt se det för mig; hur de små barnen går runt i skogen och plockar blommor för att sedan knallar upp mot sjukhuset. Soligt är det också förstås! Undrar vad de köpte för slantarna de tjänade?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s