Om mig

Vem är jag?

17.maiKari Ansnes heter jag och är en f.d. Salembo. Jag flyttade som liten till det s.k. Salemstaden 1969 och in i de hus som ser ut som sockerbitar. Jag bodde där, mer eller mindre oavbrutet, helt fram till 2001. Då lämnade jag inte bara Salem, utan också landet.

Jag är utbildad arkivarie och har jobbat som det helt sedan 1988. Jag har bl.a. varit arkivarie på både på Nordiska museet och Krigsarkivet. Under studietiden hade jag helgjobb på Torekällbergets museum i Södertälje. Nu jobbar jag på Riksarkivet i Norge. Med andra ord: kulturhistoria har intresserat mig hela livet.

Mitt intresse för Salem har, som ni säkert förstår, naturliga orsaker. Med det intresset har jag kunnat förena nytta med nöje. Mina två favorit  ”Salem-ämnen” är: torpen i Salem och Wilhelmina af Tibell.

Syftet med bloggen är att jag får dela med mig av det jag kan och har forskat fram om Salem. Det är ju meningslöst att det ligger i min skrivbordslåda. Hoppas att många kan ha glädje av det som blir publicerat här. Om någon undrar över något, tveka inte med att skriva i kommentarfälten. Vi hörs!

 

24 thoughts on “Om mig

 1. Trevligt initiativ!

  Fler borde intressera sig för sin bakgrund och uppväxtmiljö och dokumentera den för samtiden och eftervärlden.

  Själv har jag inte bott i Salem, så jag kan bara bidra med att ha besökt Föreningssparbankens kontor i Salems Centrum för ett antal år sedan, när min fru och jag funderade på att bygga hus (i Tullinge). Vi talade med en kvinna som arbetat länge i banken och som gav oss goda råd, oavsett om vi tog lån eller inte, vilket gjorde ett positivt intryck på mig.

  Det blev inte, visade det sig, för vi valde att inte bygga alls. Minns inte vad hon hette och hon har nog gått i pension idag, men jag tror att hon också bott länge i Salem.

  Kanske går det att göra någon efterforskning i gamla papper, om du är intresserad, Kari.

  Lycka till med projektet!

  Per

 2. Hej Kari! Jag heter Bosse Sigerlöv bor i Grödinge och är hembygdsforskare i min hembygd.
  Min mamma som är 92 år och klar i knoppen har bott som liten i Rönninge (på kända platser).
  Hon är tyvärr blind. Hon har avlyssnat boken ”Kring Uttran” av Bengt af Klintberg.
  Nu vill hon avlyssna boken: ”Beskrifning öfer Uttran och Rönninge” av Vilhelmina af Tibell.
  Jag har själv sökt boken för att läsa om det stora ovädret som drabbade trakten Grödinge/Rönninge.
  Jag tror inte att boken finns som ljudbok. Kanske kan man låna faksimilupplagan från 1987?

  MVH Bosse Sigerlöv.

  • Hejsan! Jag skulle tro att du kan vända dig till biblioteket i Salem. Under period sålde de boken. Det är längesedan, så det är möjligt att man bara kan låna den därifrån numera. Annars vet jag att den finns att köpa på antikvariat på internett och kanske även ”live” inne i Stockholm. Jag tror som du: den finns nog inte som ljudbok. Men ta kontakt med Salems bibliotek som helt säkert vet mycket om både boken och eventuella ljudböcker! Lycka till!

  • Hej Kari! Det är Bosse Sigerlöv som skrev den 5 mars 2012 gällande ljudbok av Vilhelmina af Tibell ”Beskrifning öfer Uttran och Rönninge”. Jag ordnade så att Stockholms ljudbibliotek läste in boken på en CD-skiva för utlåning. Min gamla mamma nu 94 år, uppvuxen på gårdar (torp) i Rönninge, Salem har lånat skivan. Jag hembygdsforskar i dessa områden och har hittat en skvaltkvarn och en tjärdal/grop på Bornö. Jag har träffat andra hembygdsforskare på mina strövtåg,
   bland annat en trevlig man som heter Ola Ansnes. (Din Pappa?)

   • Hej, jag minns att du frågade om det fanns någon ljudbok. Vilken service att den har blivit inläst och finns på biblioteket. Det tror jag att jag ska flagga för i ett inlägg här på bloggen. Jag tror det är fler än din mamma som kan vara intresserade. Tack för att du gjort mig uppmärksam på CD. Var i Rönninge bodde hon?
    Vi är inte så många som heter Ansnes, i alla fall inte i Sverige. Så ja; Ola Ansnes är mycket riktigt min far och ”ärvde” hembygdsföreningen efter mig. Inte alltid det går från en yngre till en äldre i hembygdförenings sammanhang! Många hälsningar från Kari

 3. Hej Kari!
  Tusen tack för Din intressanta blog, och då särskilt för inläggen om Vällinge och min farfars farfar Per Daniel Amadeus Atterbom. Jag har flera gånger besökt Vällinge, men då på hemvärnskurser genom HvSS. Även om godset rent fysiskt har förändrats en hel del, så är det något speciellt med att insupa den miljö som delades av så många av Amalia von Helvigs kulturvänner. Jag följer med intresse Ditt fortsatta bloggande.
  Vänliga hälsningar,
  Torsten

  • Tack för vänliga ord! Så roligt att en ättling till Atterbom kikar in här. Vällinge är fortfarande en pärla, även med en aning militär aura nuförtiden. Om man kan tänka bort just det militära, så går det fortfarande att drömma sig tillbaka till 17-1800 talet när man vandrar runt där. Min blogg är trög nu förtiden, men det blir bättre fram mot sommaren när jag får bättre tid. Så ha tålamod och tack än en gång för ditt intresse! /Kari

 4. Hej Kari,
  Jag sökte på internet efter information om Gustav Adolf Karlsson i Salem och din blogg kom upp. Anledningen till detta var att min farfars mor på 1920-talet bodde hos sin syster Anna Lovisa Karlsson, gift med Gustaf Adolf. Min farfars mor hette Matilda Josefina Pettersson, född 1860, och växte således upp på torpet Fridkulla tillsammans bl a Anna Lovisa.
  Jag kan nämna att familjen Karlsson flyttade tillbaka till Salem redan 1896 och Gustav Adolf blev trädgårdsmästare. De bodde på gården Sjöviken, som jag förmodar låg på nuvarande Sjöviksvägen med utsikt över sjön Flaten.
  Till bilden hör att jag bott i Salem i snart 37 år men först för ett år sedan genom min släktforskning fick reda på att jag har anförvanter som bott här i kommunen.
  Det är fantastiskt att få läsa intervjun med ”fru Karlsson” och få en sådan personlig skildring om boendet på Fridkulla. Jag vill framföra mitt stora tack till dig för att du delar med dig av dina kunskaper.
  Med vänliga hälsningar
  Bo

  • Tack själv för att du kommenterar min blogg! Det är så roligt att någon kan ha nytta av den. Som släktforskare måste jag ju säga att det är jättekul när även andra släktforskare kan använda min blogg. Tänka sig att du är ättling till Matilda Josefina som bodde på Fridkulla. Otroligt! Det ger lite färg åt historien om Fridkulla tycker jag. Hoppas du kan ge dig ut till platsen där Fridkulla låg. Så här på vårkanten är det vackert där. Blandar man fru Karlssons berättelse med lite fantasi, tror jag att man kan känna historiens vingslag även runt Fridkulla, höra ljudet av hästhovar som klapprar förbi på vägen som går förbi nära torpet, se närmaste grannen som var soldat sträva iväg på tjänstgöring. Eller varför inte bara ha en termos med gott kaffe och njuta av den lilla torpgläntan? Hälsningar Kari

 5. Hej Kari!
  I Salems Hembygdsförening är vi just ifärd med att göra en skrift om Vällinge. Stig Silén är ansvarig och jag deltar i arbetet. Vilken härlig plats det måste ha varit en gång att komma till och vandra i engelska parken, lyssna till fågelsång och njuta av sjöutsikter. Detta kan man förstås göra än idag. Och just idag har jag min man och son varit på bär och svamputflykt passerande Vällinge. Matsäck intogs vid Brink där en skylt berättar om vilka som bott där och att platsen är utmärkt redan 1653. Så många bara fötter som nöt berghällen, nu helt mossbelupen. Apropå Atterbom: Han är född i Pålsbo komministerboställe i Åsbo socken. Författaren Göran Bergengren, bosatt i Åsbo, har gett ut en bok ”Med anledning av Atterbom”, Carlssons förlag. Rekommenderas om du vill veta mera om den romantiske poeten och hans bakgrund och leverne. Får vi använda din forskning om Amalia von Helvig i Vällingeskriften? Det skulle betyda mycket.
  Med vänlig hälsning
  Agneta Widén

  • Givetvis får ni det! Det är nämligen poängen med hela den här bloggen: att dela med sig av kunskaper och få andra att intressera sig och föra det vidare. Så roligt! Som i all annan ”forskning” är det bra om ni hänvisar till bloggen, så att andra kan kontrollera, söka och spinna vidare på mina uppgifter. Det ska bli kul att läsa Vällingeskriften och givetvis blir den ”recenserad” här på bloggen. Lycka till!

   • Hej igen! tack Kari! Nu ska vi jobba på, skriften skall vara klar till HVSS 70-årsjubileum maj 2013. Agneta

  • Hej Agneta!
   Utöver Göran Bergengren i Åsbo så är professor Mats Rydén, Uppsala också en stor Atterbom-kännare. Själv har jag besökt Vällinge ett flertal gånger – men då som hemvärnsofficer. Ser fram emot skriften om Vällinge med stort intresse. Lycka till!
   Vänliga hälsningar,
   Torsten Atterbom
   (sonsons sonson)

 6. Hej min morfar Gustaf och mormor Berna bodde i ”negårn ” på 1920 – 1930 talet morfar var sadelmakare och hade sin verkstad i uthuset. Mamma Märta bodde där från 8 års ålder tills hon fick tjäna piga från 13 årsålder , hon gick i kyrkskolan.
  mvh
  Kerstin

  • Så spännande Kerstin! Även jag har faktiskt gått i Kyrskolan, men det var nog långt senare. Tänk att tjäna piga redan från 13-års ålder. Det är svårt att fatta! Om din morfar var sadelmakare, är det säkert hans verkstad som blev fotograferad av Sigurd Erixon när han dokumenterade huset någon gång på 1930-talet. Verkstaden låg i uthuset som finns än idag. Du har händelsevis inga gamla bilder från ”negård” från den tiden? Skulle vara kul att se några personliga bilder därifrån och inte bara bilder tagna vid en officiell dokumentation.
   Hälsningar Kari

  • Hm, konstigt. jag inte har betalversionen och därmed ändrade jag utseendet och där tycks ha hänt ngt. menar du på de andra inläggen, om man bortser från den här? Tack för att du säger till. Jag måste undersöka detta närmare när tiden tillåter det. Hälsn Kari

   • Ja, jag har försökt kommentera de två senaste inläggen med någon veckas mellanrum. Fungerer ikke. Men här under ”Om mig” går det.

 7. Hej.

  Tack för en mycket rolig och informativ sida!

  Jag tillhör Sköndals land- och sjöscoutkår som sedan 60-talet har hyrt Eriksberg – det Eriksberg som ligger strax norr om Mellanberg – som scoutstuga. Nu håller jag på med hemsida om stugan och undrar två saker: Dels skulle jag vilja länka till din sida när vi pratar om områdets historia, och dels undrar jag om du vet någonting om stugan? Rykten säger att det är en soldatstuga och att den under 1700-talet hette Andersberg, men här kan man ju läsa att Salem istället tillhörde båtsmansrusthållet och att Tegellöt är det enda båtsmanstorpet som fortfarande står kvar…

  Mvh
  / Martin

  • Hej och tack!

   Så kul att du gillar min blogg! Tack! Jag blir lika glad varje gång någon kan ha någon som helst nytta av den. Meningen är att den ska användas, så JA: länka så mycket du vill.

   Jag vet själv väldigt lite, eller ingenting, om Eriksberg. Scouterna har hållit till där hur länge som helst, det vet jag. Hur gammalt huset är, om det har haft ett annat namn, det är jag osäker på. Har du kollat på Salems hembygdsförenings hemsidor? Där ligger det en lista över torp, gårdar med kort, kort info om varje ställe. Där står det att Eriksberg under Hallinge är ett 1700-talstorp. Jag ska kolla lite mer och kan komma tillbaka till dig, om du vill.

   hälsningar Kari

 8. Hej Kari! Vilken fin nyhet att Vilhelmina af Tibells fin beskrifning av hennes gårdar är inspelad. Det ska vi informera om Hembygdsföreningen. Bra initiativ av Bo Sigerlöv.
  Hälsningar Agneta Widen

 9. Hej Kari,

  Jag fann denna sida när jag googlade på min ana Anna Carolina Wilhelmina Wetterlund:

  http://www2.ssa.stockholm.se/Bildarkiv/Egenproducerat/SE-SSA-0809/Barnhuspdf2008/02_11326.pdf

  https://kariansnes.wordpress.com/torp-gardar/fridkulla/manniskorna/

  Det verkar stämma rätt bra (på din sida står det Westerlund, men jag tror det är samma person). Det här är långsökt, men jag har ett ständigt pågående sökande efter vem som kan ha varit hennes far. Hennes mamma, Hilda Carolina Wetterlund, skaffar barn 1870 med en Carl August Lindberg, där alla barnen får hans efternamn (och slipper barnhemmet). Därför tror jag inte det är samma år 1866…

  Har du någon anteckning som kan vara behjälplig, hör jättegärna av dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s