Självspillingen i Rönninge

”I Rönninge hängde sig en gubbe, som bodde i en stuga på gärdet, för en par år sedan. Han hade varit en stor fyllkaja, så att hans hushållerska var så rädd för honom , att hon lade en fil i kistan hos den döde. När kistan föres ur huset, kastade hon en skyffel eld och aska efter densamma.”

Historien ger kalla kårar längs ryggen, eller hur? Att den dessutom ska ha utspelat sig i Salem ger en extra dimension.

Det var en kvinna med namnet Sofi Andersson som 1913 berättade historien för Sune Ambrosiani. Ambrosiani var museiman på Nordiska museet. Enligt Bengt af Klintberg brukade Ambrosiani åka till Uttringe gård för att dansa. Gården var en fast punkt för  Svenska Folkdansens vänner.

Vid sina besök på Uttringe, passade Ambrosiani på att på att intervjua Sofi Andersson. Sofi var närmaste granne till Uttringe gård, och såg till huset när ingen av ”folkdansarna” var där. Hon var full av berättelser som vi idag kanske skulle kalla skrock.

Sofis historia handlade om en man som tog livet av sig – en ”självspilling”. Självspillingar var inte att leka med. De kunde bli farliga efter sin död. Personer som dött en ond bråd död, de kom tillbaka som gastar. Och gastar var särskilt läskiga. Gastarna vrålade på nätterna och fick blodet att isa i de som hörde det. Det är därifrån ordet ”gastkramad” kommer. Om en gast nuddade vid en människa, så blev människan sjuk. Inte konstigt att den stackars hushållerskan i berättelsen var rädd. Hon gjorde det många trodde var ett säkert sätt att hålla gastar och andra onda väsen borta: hon stoppade en fil av stål i kistan. Stålet stod emot djävulskap och djävulen själv.

Idag vet nog ingen var i Rönninge gubben hängde sig, om han nu gjorde det. Men tänk om det är sant? Tänk om hushållerskans knep med att lägga en fil i kistan inte fungerade? Och tänk om det någonstans i Rönninge fortfarande finns en plats som som varje natt hemsöks av en vrålande gast?

Källor:

af Klintberg, Bengt: Kring Uttran (2011; s. 54)

Fataburen 1911, Nordiska museets och Skansens årsbok [hämtad 2012-10-28]

Spöken och gastar i Populär historia [hämtad 2012-10-28]

3 thoughts on “Självspillingen i Rönninge

    • Bra fråga! Det borde jag ha skrivit om för länge sedan. Men bättre sent än aldrig, det får bli ett inlägg på startsidan. Så följ med! Det kommer innan veckan är slut (hoppas jag!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.