Barnhusbarn

Temat barnhusbarn i Salem är stort och kan lätt delas in i olika mindre områden. I centrum står givetvis barnhusbarnen. De ska få den största uppmärksamheten. Varför hamnade de på barnhuset? Hur hade de det i sin nya fosterfamilj? Hur gick det för dem sedan?

Runt omkring barnhusbarnen har vi de biologiska mödrarna, ammorna och fosterfamiljerna eller t.o.m. barnhemmen. Lika intressant är det att förstå hur det här med barnhus egentligen fungerade.

Eftersom temat är omfångsrikt, har jag begränsat mig till de barnhusbarn i Salem som kom från Allmänna barnhuset i Stockholm. Tidsperioden är också begränsad. Jag har valt perioden 1896-1922. Det beror på att jag hade tur och hittade en lista över barnhusbarn i föramlingsböckerna. Självklart har det funnits barnhusbarn innan det också, men här ska vi alltså bara göra oss bekanta med barnen under perioden 1896-1922.

Listorna med barnhusbarn i församlingsboken visar en frusen bild. Bilden visar vilka barnhusbarn som bodde i socknen vid ett bestämt tillfälle. Oftast kom de till Salem tillsammans med sin fosterfamilj. Fosterfamiljen flyttade in i Salem, där de bara bodde en kort tid innan de flyttade vidare. Det är faktiskt det som är vanligast.

Eftersom temat barnhusbarn är stort, finns det mycket att skriva om. Allt ryms inte på en enda liten bloggsida. Därför kommer jag att dela upp historierna om barnhusbarnen och komma tillbaka till temat nu och då.

Läs om:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.