Dags för en Salem-deckare

Har du läst den? Jag tänker på deckaren ”Den osynlige mannen från Salem” av Christoffer Carlsson från 2013. Det har jag. Och den här deckaren kan verkligen rekommenderas. Handlingen utspelar sig delvis i Salem där bokens polis Leo Junker är uppvuxen. Junker och hans vän bor i Triaden, ett påhittat namn för de tre punkthusen som ligger precis söder om Skogsängsskolan. De mest spännande sekvenserna i boken utspelas runt vattentornet i Salem.

”På avstånd bland träden, såg jag Salems höga, svampformade vattentorn skjuta upp. Den mörkgrå betongen blev en svart siluett mot den kalla himlen […].” (s.30)

Huvudpersonen i deckaren är alltså polisen Leo Junker. Han hör till den där typen polis som har hamnat lite utanför, blivit avstängd men ändå befinner sig i periferin när brott skal lösas. Junker har problem med både sprit och tabletter. Och det har han faktiskt skäl till. Han skriver så här om Salem:

”Jag minns det här, att i utkanten av Salem låg fina villor och små radhus med välklippta gräsmattor och när man gick förbi där om sommaren kände man lukten av grillat kött. Ju närmare pendeltågsstationen Rönninge man kom, desto mer ersattes de små husen av tunga betongklossar och asfalt, grafiti. Kring stationen fllockades unga och äldre, semikrininella tonåringar och huliganer, syntare och raveare och de som var hiphop […] Vi satt på bänkar och trottoarer, drack sprit och välte omkull automater med läsk och godis och sprayade ner dem med färg.” (s. 36-37)

Det är en ganska mörk bild av Salem som målas upp. Det gäller både bilden av Salem och själva handlingen. Författaren Carlsson har använt all sin fantasi – så det är inte lätt att känna igen sig i hans version av Salem och Rönninge. Men vad gör väl det?! Det är en spännande och otroligt bra skriven bok där Junker och hans barndomskamrat i Triaden utvecklas åt olika håll. Till slut hamnar de på var sin sida om lagens långa arm – men ödet för dem samman igen. Eller är det ödet?

Gillar du deckare? Läs boken. Du kommer inte att ångra dig.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.