Vad betyder Salem?

Jag kommer från Salem. Salem är namnet på en kommun och en socken utanför Stockholm. Men vad betyder Salem? Och var kommer namnet ifrån?

I senare tid har man trott att namnet Salem är hämtat från bibeln. På sätt och vis stämmer det. Fast egentligen stämmer det inte alls. Hur hänger det ihop?Från början hette inte socknen Salem. Den hette Slem. Och det låter inte speciellt trevligt i våra öron. Vem vill bo i ”slem”? Precis så tänkte man i mitten på 1500-talet och ändrade på namnet. Med lite fantasi lät man Slem bli Salem i stället.

Ett namnbyte sker inte över en natt. Det tar tid att nöta in nya namn. Att ändra namnet från Slem til Salem var en process som pågick i minst 100 år. Inte förrän en bra bit in på 1600-talet var namnet någorlunda inarbetat, i alla fall i skriftliga källor. Man växlade mellan namnen Slem och Salem och varianter av bägge.

Varför hette det Slem och vad betyder det? Det har forskats på namnet och forskarna har kommit fram till olika förslag. Ett av dem är att Slem tidigare hette något i stil med Salhem, där Sal betyder slån, dvs. slånbärsbusken med sina blåa bär.

Slånbär
Fotot: By Ipintza at es.wikipedia [Public domain], from Wikimedia Commons

Andra alternativ är att ordet Slem kommer från: adjektivet slem som betyder usel och dålig; substantivet slem som är en kroppsvätska (t.ex. vid hosta); verbet slämma som betyder festa, leva om, slösa. Inte direkt några smickrande alternativ. Man kan nästan förstå varför man satsade på att byta namn.

När man döpte om Slem till Salem fick man ett mer bibliskt klingande namn. Salem är nämligen hebreiska och betyder ”fridens boning”.

Lustigt nog blev Salems kommun utpekad som Sveriges tryggaste kommun att bo i 2010. Så namnet passar riktigt bra idag också.  Tänk så förutseende de var när de ändrade namnet för ca 500 år. Och jag är tacksam. Jag kommer tack och lov inte från Slem – jag kommer tack och lov från Salem!

Litteratur:
Blomgren, Kurt (red., 1973): Salemsboken
Ståhle, Carl Ivar (1981): Stockholmnamn och stockholmsspråk

2 thoughts on “Vad betyder Salem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s