Idag är den stora flyttdagen

flyttlass_NM_0280433Nej, jag ska inte flytta än. Hade jag däremot levt för ca 150 år sedan och dessutom varit piga, då hade jag varit tvungen att flytta exakt just idag. Så var nämligen bestämt i den så kallade ”legostadgan”. Den 24 oktober blev därför den stora flyttdagen i Sverige under 1800-talet.

Den senaste legostadgan från 1833, var en bestämmelse som reglerade arbetsförhållandet mellan tjänstefolk och deras arbetsgivare. Ordet ”lego” betyder här att man betalar eller hyr någon som kan utföra en tjänst för pengar (jämför t.ex. att leja någon, att vara legosoldat, osv.). Tidigare hade den stora flyttdagen infallit under Mickelsmäss, den 29 september, som var en stor religiös (och praktisk) helg för alla i Sverige.

Gällde stadgan i Salem också? Jadå, i högsta grad. Den gällde i hela Sverige. Alla tjänstehjon skulle flytta den här dagen. Frågan är om våra pigor och drängar i Salem och deras arbetsgivare brydde sig om att följa bestämmelsen.

Jag bara måste undersöka hur laglydiga bönder och torpare var i Salem. En djupdykning i kyrkomaterialet gav svar. Som fallstudie valde jag Oxhagen, som vi redan vet en hel del om. Och ser man på! Oxhagen-torparnas pigor och drängar, tjänsteflickor och tjänstegossar flyttade precis den 24 oktober. Varje år upprepades det. Gammalt tjänstefolk flyttade – nytt kom in. Det är nästan med kuslig precision alla tog sina få tillhörigheter och vandrade vidare till och från sina arbetsplatser.

Med lite fantasi kan man tänka sig hur det måste ha sett ut på våra skogsstigar och slingrande grusvägar den här dagen för 150 år sedan. Fullt med folk i rörelse. Några gick ensamma, andra vandrade tillsammans genom skogarna. Arbetsgivare skulle ta emot nytt tjänstefolk, tjänstefolket skulle träffa sina nya arbetsgivare. Hoppet om att få det lite, lite bättre än hos den förre bonden eller torparen, fanns helt säkert där. Under förflyttningen samlades man för att prata lite och träffa gamla och nya bekantskaper. Under de här officiella flyttdagarna passade man nämligen på att anordna marknader. Förutom handeln, var marknaderna en utmärkt anledning till att festa. Den yngre generationen passade på att roa sig innan allvaret hos en ny bonde, godägare eller torpare började. Om ett år var det dags att flytta på sig igen…

Att den 24 oktober var en allmän flyttdag, är till och med dokumenterat i sånger. Eller vad sägs om en truddelutt som heter ”En pigas visa i oktober”. Här kan man följa pigans slit hos sitt herrskap, hur hon flyttar i oktober och hoppas på bättre tider. Följ den här länken, flytta fokus lite neråt på sidan och kika sedan lite längre ner på sidan. Där ser du texten till visan ”En pigas visa i oktober”. Är man modig och inte rädd för att förstöra sitt absoluta gehör, går det bra att klicka på den röda skriften som säger ”melodin i mini format”. Det kommer att strömma ”vacker” (nåja) musik och man kan själv leva sig in i texten och låtsas man är pigan och sjunga med.  Lycka till!

Här är länken till text och musik: http://www.dagensvisa.com/minata/dav/dav_11_mar.html

Källor:

1 thought on “Idag är den stora flyttdagen

  1. Tack för den skrivningen och fantasin! Jag har mest tänkt på statarna som flyttade denna dag, men det var fler än så. Det här måste man ju kunna utläsa ur husförhörslängder också. Legostadgan var något nytt jag lärde mej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.