Mickelsmäss

Ärkeängeln Mikael

Vill bara påminna er om att det är Mickelsmäss idag, den 29 september. Dagen vi firar till änkeängeln Mikaels ära. Åtminstone gjorde man det förr. Förutom att vara en kyrklig högtid, var det här en av bondesamhällets allra viktigaste dagar. Dagen skilde sommaråret från det kommande, mörka vinterhalvåret. Skörden var bärgad, det började bli mörkt och man måste börja tända ljus om kvällarna.

Mickelsmäss är också känt för att vara en stor marknadsdag. Enligt den gamla legostadgan, en bestämmelse som reglerade förhållandet mellan tjänstehjon (pigor, drängar, osv) och deras arbetsgivare, kunde tjänsthjonen bara byta arbete exakt den här dagen. Det gällde helt fram till 1819. Mellan två jobb passade det bra att dansa och festa ordentligt och träffa folk från andra trakter. Den chansen kom inte förrän nästa gång det var Michelsmäss.

I Salem kan man se hur Mickelsmäss satte sina spår i samhället. I sockenstämmoprotokollen använder man t.ex. den här dagen som ett tidsbegrepp. Sockenstämmor som hölls i september/oktober, kallades ”Michelsmässo sockenstämma”. Också byte av jobb styrs av Michelmäss. När sockenskräddaren Lindholm skulle sluta, togs det upp i protokollet redan 24 maj 1772. Sluta fick han inte göra förrän till hösten och då i samband med Mickelsmäss. Så skriver prästen:

”Sedan sockneskräddaren Lindholm nu bodde på Söderby krog och sål eij altid kunde så hinna betjena försambl ty afsade han sig denna syssla efter nästa michaely […]”

Om det fanns Mickelsmässmarknader i Salem, är svårt att säga. Närmaste var nog i Söderälje. Men det är aldrig för sent! Varför inte anordna en marknad nästa år i Skönviksvillan eller i Salem centrum?

Källor:
Stockholms stadsarkiv: Salem kyrkoarkiv. Sockenstämmoprotokoll (K1:1)

Nordiska museet, Mickelsmäss [läst 2013-08-13]

Wikimedia Commons, Ärkelängeln Mikael (bild) [hämtad 2013-08-13]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.