Hipp hipp hurra och nytt från pressarna

Skrift om Vällinge bruk och säteri

Nytt om Vällinge

I år, den 27 juni 2013, fyller Hemvärnets stridsskola 70 år. Det firar Salems hembygdsförening med att ge ut en mycket trevligt skrift: ”Vällinge. Från kvarn och mässingsbruk till Hemvärnets stridsskola”. Skriften är ett välkommet bidrag till Vällinge gårds historia genom flera hundra år. Rekommenderas!

Här finns allt om Vällinges plats i industrihistorien och information om ägare, sjöfart, parker samt olika personer och släkter som haft anknytning till Vällinge. Givetvis vigs en del av skriftens utrymme till historier knutna till Hemvärnets aktiviteter runt Vällinge. För den musikaliskt intresserade presenteras noter som har anknytning till Vällinge.

Noterna kommer något abrupt mitt inne i skriften. Det framgår inte varför man har valt att ha med dem och inte var ifrån de kommer, något som kännetecknar skriftens litteratur- och källhänvisningar. Även om texten ska vara lättläst och varken ska eller bör dränkas av tunga och torra hänvisningar, så är det viktigt att försöka baka in referenser på ett smidigt sätt. Läsaren måste kunna följa upp och läsa mer om uppgifter som förekommer i texten. Jag är nog inte ensam om att bli väldigt nyfiken på var jag kan läsa mer om att ”…ny forskning har visat att kapellets arkitekt sannolikt är Johan Tobias Albinus.” (s. 26) och inte alls Nicodemus Tessin d.ä som man länge har trott. Bristen på tydliga källhänvisningar gör att skriften kan bli svårare att använda för andra forskare på alla möjliga nivåer. Och det är synd. Skriften innehåller oerhört intressant information som verkligen ger en levande bild av svunna tiders Vällinge och förtjänar att bli använd i allehanda ”forskning”. Kanske något att reflektera över inför kommande skrifter i skriftserien?

Skriften i sin helhet är mycket trevlig och lättillgänglig. Här har man lyckats att samla spännande information som kompletteras med relevanta bilder. Ofta riskerar bilder att ”bara” bli en form ögongodis utan någon direkt mening. Här är det annorlunda. Illustrationerna fyller en funktion och de är varierande. Vi finner bilder både i färg och svart/vitt; kartor, teckningar, målningar och en mängd nyare samt äldre fotografier i en fin blandning. 

Då återstår bara att gratulera HvSS på 70-årsdagen och Salems hembygdsförening till ännu en intressant skrift!
Läs mer i: Vällinge. Från kvar och mässingsbruk till Hemvärnets stridsskola. Salems hembygdsföreningen skriftserie nr 23, 2013.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s