Verner och Verner – en grön historia

Vällinge. Uppförd av Warner Groen d.ä. Foto: Kari Ansnes

Verner Grön, känns det bekant? Om jag lägger till ”Vällinge”, ringer det det någon klocka då?Om jag säger att du kan multiplicera namnet med tre, vad får du då? Förvirrad?

Jag är dålig på ”multiplikationstabellen” och var tvungen att reda ut det här. Att en man med det namnet har ägt Vällinge, det visste jag. Att de var hela tre stycken som hette exakt det samma – det hade jag ingen aning om! Dags för att reda ut gubbarna!

Det korrekta namnet bör vara Warner Groen. Eftersom det var minst fyra med det namnet från ungefär samma tid, gäller det att hålla tungan rätt i munnen. En av dem kan man avskriva direkt: han kom från Lübeck, dog 1721 och har ingenting med Vällinge att göra.

En lista kan bena ut när var och en av dem levde. De tre ”Warner” i listan är nära släkt med varandra.  Jag börjar med farfar Groen och avslutar med barnbarnet Groen.

  1. Warner Groen, 1680-1743
  2. Warner Groen (den äldre), 1724-1811
  3. Warner Groen (den yngre), 1770-1833

Släkten Groen på Vällinge hade sina anor i lettiska Riga. Tidigt på 1700-talet (1722) fick den förste Warner Groen burskap i Stockholm. Burskapet innebar att Groen blev upptagen bland borgarna i staden. Han fick antagligen ett burskapsbrev som gav honom rättigheter att driva näringsverksamhet och handel. Warner Groen levde 1680-1743.

Warner Groen d.ä (1743-1811). Okänd konstnär.

Warner Groens son Warner, som senare kallades Warner ”den äldre” (d.ä.) var den som kom att äga Vällinge. Även han var en framstående handelsman. Han handlade främst med salt och spannmål. Han gifte sig med Anna Maria Gemnich. Familjen Gemnich ägde Vällinge under 1700-talet, och som ingift där kunde Warner Groen d.ä. så småningom ta över godset. Det sägs att det var Warner Groen d.ä. som byggde den nuvarande huvudbyggnaden sina flyglar.

Förutom Vällinge ägde Groen d.ä. både Lisjö bruk och Lisjö herrgård i Västmanland. Warner Groen d.ä. dog 1811.

Anna Maria och Warner Groen d.ä hade flera barn. Sonen Warner Groen ”den yngre” (d.y.), köpte

Warner Groen, d.y. (1770-1833). Konstnär Per Krafft

bl.a. Alby gård i Botkyrka. Det var han som lånade ut Alby till ett par tyska systrar. Den mest kända av systrarna var författarinnan och konstnären Amalia von Helvig. Warner Groen d.y. flyttade så småningom till Riga i Lettland, där han var konsul. Han dog 1833. Hans syster Sophie gifte sig med majoren Carl Fredrik König och König med tiden över  Vällinge.

Så fick jag då äntligen ordning på ”Warner, Warner och Warner”. Dessa tre män och deras barn gifte sig både en och flera gånger. Som en liten krydda till historien så blev de ingifta i den på sin tid kända släkten Grill. Familjen Grill var engagerade och tongivande i Ostindiska kompaniet. Arkivet efter Grills inblandning i Ostindiska kompaniet är digitaliserat och tillgängligt via nätet. Arkivet ingår i ett annat arkiv som heter Godegårdsarkivet. Familjen Grill ägde gården Godegård och bodde tidvis där. I själva gårdsarkivet vill jag minnas att det finns lite gamla brev är från Warner Groen och kanske även andra invånare på Vällinge. Gårdsarkivet är dessvärre inte digitalt. Det måste man gå till Nordiska museets arkiv för att kika i. Däremot finns det ett bra brevskrivarregister som är en god hjälp, bara man kommer dit… Någon som tar utmaningen?


Källor:

Groen, släkt, urn:sbl:13225, Svenskt biografiskt lexikon, hämtad 2012-10-02 [http://www.nad.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=13225]

Präster och patroner vid Larsansjö bruk, hämtad 2012-10-02[http://goto.glocalnet.net/lisjobrukskyrka/Dokument/Praster_Patroner.html] Här finns bilden på W. Groen d.ä.

Salemsboken, red. Kurt Blomberg, 1973

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s