Vad hände egentligen med Knut?

Minnessten över Knut von Troil.
Foto: Ola Ansnes, 2012

Om man går längs Bornsjöns norra strand, över en liten bro, så kommer man till en mossbevuxen sten. Stenen är en minnessten. Den ska påminna oss om Knut von Troil. Han var bara 1 1/2 när han lämnade jordelivet.

Det finns ingenting, varken på eller runt stenen, som berättar vem han var, vilka hans föräldrar var eller varför minnesstenen står här i Salem socken. Det är dags att lösa detta mysterium.

Som man nästan kan höra på namnet, är släkten von Troil en adlig släkt som adlades i Sverige under 1700-talet.

Men lille Knut, var kommer han in i den adliga historien? Knut var döpt till Knut August. Hans pappa hette Knut von Troil. Pappa Knut var egentligen en finsk adelsman, som föddes i Uppsala 1760. Knut började studerade i födelsestaden Uppsala, men ganska snart blev han officer och militär. Först ingick han i den svenska arméen. Det tog inte lång tid innan han reste över Östersjön och fortsatte sin officerskarriär i de finska delarna av arméen. Där deltog han i det finska kriget 1788-1789, samtidigt som han blev en av de sammansvurna i Anjalaförbundet.

Anjalaförbundet var en sammansvärjning mellan svenska och finska adliga officerare. Alla menade att kung Gustav IIIs krigsförklaring mot Ryssland rentav var olaglig. Gustav III blev rasande och dömde alla medlemmarna i Anjalaförbundet till döden genom arkebusering (skjutas till döds). Alla, utom en, blev friade.  Knut von Troil var en av de lyckliga.

Knut von Troil kunde forsätta som officer i den finska arméen och inte helt ointressant för den här bloggposten, så kunde han bilda familj.

1797 gifte Knut von Troil sig med Margareta Johanna Groen. Hon bodde på Vällinge säteri i Salem. Margareta var dotter till grosshandlare Werner Groen som ägde Vällinge på den tiden.

Knut och Margareta fick flera barn. Första barnet hette Samuel Werner: Samuel efter sin farfar och Werner efter sin morfar. Han levde länge och blev bl.a. officer i Finland, precis som sin pappa.

Knut och Margaretas andra barn hette Knut. Denna sonen blev bara några månader gammal.

Parets tredje son fick namnet Knut August. Här är den Knut vi är på jakt efter! Han blev som sagt inte heller så gammal. Han föddes på Vällinge den 23 augusti 1800, men redan den 11 mars 1802 dog han. Då var han 1 1/2 år. Storebror Samuel var fyra och Knuts lillasyster Brita Maria var alldeles nyfödd.

Sorgen var nog ofantligt stor och tung på Vällinge gård. En minnessten kanske hjälpte till i föräldrarnas och släktens sorgprocess. De fick en plats, ett minnesmärke, de kunde gå till för att minnas den lille gossen. På stenen ristades följande text in:

Bro till minnesstenen.
Foto: Ola Ansnes, 2012

Minne af Knut von Troil

Född den 23 augusti 1800

Död den 20 mars

Han föddes till föräldrars och vänners glädie

Glädien tecknade hans åf dagar på jorden

Och den eviga glädien kröner hans oskuld.

 

Det var historien om ett allför kort liv i Salem socken.

1 thought on “Vad hände egentligen med Knut?

  1. knut von troil dog, men dog ändå inte- knut von troil lever vidare i en annan knut von troil idag, en som nu är 91 år, och som har, för något syfte, sparats. Han har under sitt långa och innehållsrika liv flere gånger varit i dödsfara, men varje gång mirakulöst räddats av någon räddande ängel! Han har ställt sig frågan:”Varför sparades jag?”. Svaret har under årens lopp börjat skymta fram :”Du har ännu en uppgift i livet!”.”Lyssna, i stillhet, på din inre ”Lots” för vägledning!”Tag in vägledningen – och följ vägledningen!”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.