Att dra sitt strå till stacken

Salems kyrka. Foto: Kari Ansnes, 2010

Samarbete är inte enkelt. Ta t.ex. bostadsrättföreningens städkväll. Hur många står där med krattan i handen eller går runt och plockar gräs? Hur många är det inte som smiter in i portuppgången med en ursäktande min som säger: ” Jag skulle så gärna ha deltagit, men har sååå mycket att göra… viktigare saker…”. Eller den där som alltid kommer precis på slutet, och plockar några löv, slänger dem i komposten för att därefter närma sig campingbordet där sekreteraren dukat upp kakan som bakats sent kvällen innan? Och inte nog med det, denne ”någon” förser sig med den allra största kakbiten efter att trots allt ha deltagit i städgemenenskapen, om än för en kort stund.

Jo, detta är ett känt fenomen. Ta Salem-bönderna som ett exempel. Förr, när byarna fanns, skulle gärdesgårdar och annat sättas upp gemensamt. Bönderna i byn hade alla ett ansvar för att det blev gjort. De måste göra det samtidigt. I Salem skulle de dessutom medverka i att sätta upp stenmuren runt kyrkan. Var och en av gårdarna fick sin anvisade del av muren att sätta upp. Men bönderna i Salem var inte alltid lätta att ha att göra med. Det säger sig väl självt att muren måste göras i någon slags turordning. Det gjorde man inte i Salem. Nåväl, till slut blev det en mur. Det kanske är lika bra att man inte hade kamera på 1700-talet, eftersom denna mur lämnade en del övrigt att önska.

Jag har nu skrivit en hel sida med information om Salems kyrkogård. Där finns fakta om diverse gravar, murar och annat. Hoppas ni tycker det är intressant. Som vanligt tar jag gärna emot kommentarer!


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s