Nu är det förbjudet i Salem… också!

"Första dansen". "Bondbröllop vid Hjula i Södermanland nov. 1837" Nordiska museets arkiv. Akvarell av Fritz von Dardel, 1837

"Första dansen". "Bondbröllop vid Hjula i Södermanland nov. 1837" Akvarell av Fritz von Dardel, 1837. Nordiska museets arkiv

Ja, det är sant. Sockenstämman bestämde den 16 juni att brudpar inte längre får gå runt och tigga till bosättningen. Typiskt! Det har man ju gjort i trakten så länge man kan minnas. Men nu är alltså ”brudstugång” förbjudet. I Botkyrka har man redan slutat med seden, och därför anses det att eftersom bägge församlingarna hör till samma pastorat och har samma präst, så ska vi i Salem följa samma regler som de i Botkyrka. Ok, men det var faktiskt inte en helt enstämmig sockenstämma som bestämde detta för 240 år sedan.

Brudstugång var en gammal sed där brudpar gick runt i byn och samlade ihop till sin nya bosättning. Ofta fick de spannmål eller spånadsmaterial. Seden var vanlig i hela landet och upphörde generellt under 1700-talet, även om det var många socknar där sedan fortsatte helt in på 1800-talet. Ibland gick bara fästmön runt, vackert smyckad, och höll i en påse där gåvorna kunde läggas ner i.

I Salem bestämde sockenstämman 1771 att seden måste upphöra. Det kan man läsa i ett sockenstämmoprotokoll från den 16 juni 1771 (§ 6). Det är exakt 240 år sedan. I protokollet kan man läsa:

”6o All Brustugång samt at tiggja til säds, som det kallas, blef nu förbudit hädanefter i försambln, ty ehuru en del woro lika nögde och några få tyktes wilja bibehålla samma sed, blef dock af större delen faststält, at nu uphöra med alt sådant hädanefter, hälst det ock i Botkyrka är längesen aflagt, och bör sål wara en likhet emellan församblingar i ett Pastorat.”

Som vi ser var inte alla helt övertygade om att man borde sluta med en tradition som pågått så länge, och även varit till nytta för de blivande brudparen. Om brudparen brydde sig om beslutet i kyrkan, det vet vi inte, men låt oss säga så här: hur många av dagens Salemsbor har haft ett brudpar med säck som ringer på dörren och ber om lite spannmål?

Källor:

Sockenstämmoprotokoll, 1771
Projekt Runeberg: http://runeberg.org/fataburen/1912/0045.html
Annonser

3 thoughts on “Nu är det förbjudet i Salem… också!

  1. Detta tycker jag om att få veta. Jag hittar inte många bloggar med kulturhistorisk och etnologisk inriktning. Din är bra, tack för kunskapsförmedlingen!

    • Tack! Trevligt att någon läser det jag skriver! Om du har några tips om andra liknande kulturhistoriska bloggar, tar jag gärna emot det.
      Förresten följer jag din blogg, och den är minsann inte så dum den heller!!!

  2. Så sant som det är sagt, man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt. Undras hur det är här i gottröra. Men tror nog att även om inte förbjudet, så känner nog inte dagens brudpar till denna möjlighet att utöka hemgiften, som väl förresten också har försvunnit.
    Tack Kari, för både nöjsam och lärorik underhållning! Egentligen borde jag väl kasta mig in till vårt gamla NM och slå i kortlådorna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s