Förbaskat lata ungdom!

Foto: Kari Ansnes, 2010

Ungdomen av idag, ack och ve! Vi är nog många som suckat över dagens ungdom, som tycks släpa benen efter sig. Allt de ska göra, det ska de göra senare eller helst inte alls. För oss äldre finns ingen hjälp att få hos det uppväxande släktet. Dagens ungdom skiljer sig väsentligt från tidigare decenniers, ja till och med seklers, ungdom. Ja, för annat var det förr i tiden! DÅ, då var ungdomen rask och hjälpsam. Eller…?

Hmm… vi tar en titt i gamla sockenstämmoprotokoll igen.

År 1775 kom det en hjärtans suck från klockaren i  Salem socken. Varför var det så svårt att få hjälp till klockringningen på helgdagarna? Nu bad han om att få en mer uttalad hjälp. Och vilka blev uppmanande till att faktiskt hjälpa till och inte bara hålla sig undan? Jo, just det: ungdomen!  Inte vet jag om prästens förmaningar hjälpte och om det blev unga händer som drog i klocksnöret. Men en sak är säker: ”släkten följa släktens gång”.

Som klockaren ofta beklagat sig at wara beswärad med hjelps förskaffande til sammanringning om helgdagarne; ty anmantes i synnerhet de yngre såsom drängar at wid slika tilfellen, de som äro tilstädes icke må undandraga sig at wara derwid hjelpsamme, som altid äro wanligit allestädes.

(Salems sockenstämmoprotokoll, 1775-05-28, p.4)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s